dimarts, 9 de juliol del 2013

La nevera de l’Alt del Paller


Segons Viquipèdia, nevera, cava, pou de gel o pou de glaç és un forat a la muntanya, generalment circular, realitzat amb el propòsit d'omplir-lo de neu o gel a l'hivern i disposar-ne durant la resta de l'any. La part superior es tancava amb una coberta en forma de volta que tenia unes obertures per permetre la introducció i l'extracció de la neu o el glaç; tot i que de vegades disposaven d'una entrada inferior per a l'operació d'extracció. Es van construir entre els segles XVI i XIX durant la petita Edat de Gel, que va portar la neu a indrets on avui dia no acostuma a nevar ni un sol dia a l'any. Durant aquella època l'emmagatzemament i distribució de gel va arribar a ser un negoci important que involucrava una part significativa de la població rural. S'en troben exemples al llarg de tot el Mediterrani oriental.
Se l'anomena de moltes maneres: pou del gel, o del glaç, o de la neu, nevera o casa de neu (a Mallorca).

Les muntanyes de les comarques Centrals del País Valencià tenen un gran nombre de caves. Cal destacar les caves d'Agres per la seua bellesa i el terme municipal d'Ibi pel gran nombre de caves presents en les seues serres, donada la tradició gelatera d'aquesta ciutat.

Mallorca es troben a altituds properes als mil metres a diversos punts de la Serra de Tramuntana, com el Puig Major, el Puig des Teix, el Massanella ...

Les Escaules (Alt Empordà) a 80 metres sobre el nivell del mar es conserva amb molt bon estat un pou de glaç de construcció en forma de torre. A la Serralada Prelitoral, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, en trobem molts exemples, un de notable és a prop de la Casa de l'Obac. També s'en troben la a la Serralada Litoral, un de molt interessant i ben conservat és a Maçanet de la Selva, que va ser construït l'any 1650

El passat dia 5 d’abril, de bon mati, vaig marxar a buscar el pou de gel nomenat “Nevara de l’Alt del Paller” siutada pel camí del corral de Poldo i en el terme de Salem, segons m’han informat. La fita de terme amb Beniarrés es just al costat d’aquesta nevera i abans i havia un molló de pedra que delimitava els termes de Castelló de Rugat, l’Orxa, Salem i Beniarrés.

Vertaderament, la nevera es molt boníca, oberta al cel i amb diferents anells de pedra que la fan eixir de la lloma on està situada.
Nevera Alt del Paller
Imatge de la nevera de l'Alt del Paller

Un dels anells que formen la nevera
 Baixada a la nevera

Imatge on es pot apreciar per on es baixava dintre de la nevera
 Pou de gel: paret

Grossaria de la paret que forma la nevera amb el Benicadell al fons


Al seu interior creix una figuera que perilla la continuïtat i la solidesa d’aquesta nevera.
 Figuera dintre la nevera

Les vistes del Benicadell son fabuloses i es pot veure també la serra de Mariola. Es veu perfectament la cresta del Benicadell i el Guatleró al seu costat. Una meravella
 Benicadell
La paret de la nevera i el Benicadell
 Benicadell i MariolaEl Benicadell i la Mariola des de la nevera
Molt prop de la nevera de l’Alt del Paller hi ha un altra nevera tot just baix de les restes d'un anitga fortalesa coneguda com el Castell de la Barcella.
Castell de la Barcella

Restes del Castell de la Barcella
 Nevera baix del Castell de la Barcella
Nevera baix del Castell de la Barcella